Formula Rubix Cubic

Korang tau tak ape itu rubix cubic..?? Mesti tau kan... Kadang2 orang panggil 'cube' ade yang panggil 'puzzle'...
Cubic ni ada macam2 jenis...Ada yang besar, yang kecik.... Ada yang dijadikan key chain, anting2... Contohnya cam yang kat bawah ni....




Tapi, dalam post kali ni, kiter nak share formula nak selesaikan cubic yang jenis ni....



Tau atau tidak, sebenarnya nak selesaikan benda ni ada formulanya... Tapi, formula yang kiter bagi ni, hanya untuk orang yang dah tau asasnya... dan hanya perlu teruskan saja... Kalau untuk mereka yang memang langsung tak tau, maaf... Sebab kiter tak tau camne nak tolong....Sorry la ye...
Formula Rubix Cubix:
Setelah siap first layer... Terbalikkan cube, dan ikut langkah yang seterusnya...

  • Kiri-
Ui, Li, U, L, U, F, Ui, Fi

  • Kanan
U, R, Ui, Ri, Ui, Fi, U, F

  • Melintang
F, R, U, Ri, Ui, Fi

  • Warna Tak Sama
R, U, Ri, U, R, U, U, Ri

  • Kanan Bawah
U, R, Ui, Li, U, Ri, Ui, L

  • Last Formula
Ri, Di, R, D

Maka... Siap la... Jadi camni...






Kalau da takleh sangat.... Bukak je cam dalam gambar ni... Pastu pasang balik...



P/S: Senang je... Tak susah... Kiter da wat....Hihihi...

3 orang bersuara:

anne said...

hahaha..aku pon da berjaya buat tanpa melihat formula..
akhirnya berjaya jugak buat walaupun agk lembap..
huhu..

sueda on November 2, 2009 at 1:21 PM said...

akak x penah maen benda nie..nak gi beli satu aahhh..(^^)

criterkiter on November 7, 2009 at 9:53 AM said...

Anne: Ok la tuh... At least dpt gk r cket2... Drpd NONE...

K.Sueda: Beli la... Bley mngembangkan otak... Hihi..

Post a Comment

 

criterkiter Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template